Малдиви

Малдивите са островна държава в Индийския океан, съставена изцяло от тропически острови с ясни сини води около тях. Островите са 1192, групирани в 26 естествени атола, като само 200 от тях са населени. Малдивите са обитавани от преди повече от 2000 години от хора, дошли от днешна Шри Ланка и Индия. Първите му жители са били будисти, но към 1153 г. от н.е. на островите е приет ислямът, когато интересът на арабите към региона става значителен.

В исторически план страната е имала и стратегическо значение поради разположението си на основните морски пътища на Индийския океан. Столицата Мале е доминирана от португалците от около 1558 г. до изгонването им 20 години по-късно. През XVII в. островите стават султанат под закрилата на холандските владетели на Цейлон (Шри Ланка), а след като британците завладяват Цейлон през 1796 г., островите стават британски протекторат, чийто статут е официализиран през 1887 г. Малдивите получават независимост през 1965 г. по силата на споразумение, подписано с Обединеното кралство, и днес страната остава президентска демокрация. Сегашният президент на Малдиви е Ибрахим Салих, който е избран след президентските избори през 2018 г.

Днес религията в страната е предимно ислямска и в Мале могат да се видят множество джамии. Освен това ислямският център и паркът на султана са атракции, чиято красива архитектура е особено забележителна.